Tel: 0315 – 63 07 36

Keurmeester worden

Nederlandse groep van keurmeesters van postduiven

Keurmeester worden? Ontdek deze boeiende rol in de duivensport!

Het keurmeester zijn is een boeiende en serieuze bezigheid binnen de duivensport. Als keurmeester krijg je niet alleen de kans om prachtige duiven te beoordelen, maar vergroot je ook je kennis van postduiven en alles wat daarmee samenhangt. Op tentoonstellingen kom je in contact met medeliefhebbers uit het hele land, waarbij je openstaat voor hun vragen, opmerkingen, en verzoeken om advies.

Interesse om keurmeester te worden? | Beoordeling van de schriftelijke examens door leden van de examencommissie

Beoordeling van de schriftelijke examens door leden van de examencommissie, van links naar rechts Nico de Jong, Jan Heeres en Nico Fernhout (medisch adviseur)

Om keurmeester te worden, is er een examenproces dat je moet doorlopen. De examencommissie nodigt enthousiaste duivenliefhebbers die uitblinken in de sport en interesse hebben in het tentoonstellen van postduiven, van harte uit om zich aan te melden voor het keurmeestersexamen.

Van examenkandidaten wordt verwacht dat ze:

1. Ten minste 10 jaar actief zijn in de postduivensport, 28 jaar oud zijn en bewezen prestaties hebben behaald op wedvluchten en tentoonstellingen.
2. Kennis hebben van:

  • Het keuringsreglement;
  • De organisatie van de duivensport
  • De anatomie van de duif
  • Ziektes die voorkomen bij de duiven
  • Duivenvoeding
  • Weersomstandigheden
  • Het vermogen om duiven grondig te beoordelen
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal

Wat betreft anatomie, ziektes, voeding en weersomstandigheden gaat het om algemene kennis die kan worden verkregen door het bestuderen van duivenliteratuur, zoals het Handboek Postduiven, Gezonde Duiven, Postduiven, enzovoort. Actuele informatie over de organisatie van de sport is vaak te vinden in duivenmagazines en op de website van de NPO.

Interesse om Keurmeester te Worden?

Als je interesse hebt om keurmeester te worden, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onderstaande personen voor meer informatie:

 

Secretaris Examencommissie GvK

G.A. van den Bovenkamp
Roggedreef 7
7006 LW Doetinchem
Tel. 06 – 23 46 59 52
E-mail: bovenkampga@hetnet.nl

Secretaris GvK

Th. te Pas
Schuttersweg 82
7071 XC Ulft
Tel. 0315-630736
E-mail: tepas@upcmail.nl